Městská knihovna v Přerově

Telefon: (+420) 581-334-068 Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Logo knihovny

Současná literatura pro děti a její vliv na rozvoj čtenářství XII. - OBSAZENO!

Městská knihovna v Přerově a Muzeum Komenského v Přerově zvou na 12. ročník odborného semináře pro pracovníky knihoven, pedagogické pracovníky a studenty na téma Současná literatura pro děti a její vliv na rozvoj čtenářství.

Témata semináře:

Hledání vlastní identity jako dominantní téma současné Young Adult Fiction

Mgr. Marcela Hrdličková, Ph.D. (Masarykova univerzita)

Co je to vlastně Young Adult Fiction? Lze kromě implicitního čtenáře nalézat definiční znaky i v něčem jiném? Marcela Hrdličková se ve svém příspěvku zaměří na dominantní téma Young Adult Fiction, tedy identitu mladého dospělého, kterou vnímá jako klíčovou pro vymezení tohoto segmentu literatury. V knihách současných i starších autorů se pokusí nalézt způsoby, jakými danou problematiku pojímají. Akcentovat přitom bude jak identitu osobní, tak identitu sociální.

 

Young adult jako fenomén

Mgr. Michal Kolezsar (nakladatelství CooBoo)

Co se skrývá za zkratkou YA? Je YA literatura jen marketingové označení, které má dodat lesk klasickému pojmenování literatura pro mládež? A lze tyto dva pojmy zaměňovat? Můžeme vůbec YA dělit na žánry? Která nakladatelství se mu věnují? A kdo je cílový čtenář? A jak a co vlastně vůbec čte?

 

Young adult literatura – fenomén, který přivedl mladé ke čtení a do knihoven, aniž by k tomu měli důvod „shůry“

Mgr. Pavlína Lišovská (Knihovna Jiřího Mahena v Brně)

Young adult literatura – fenomén, který přivedl mladé ke čtení a do knihoven, aniž by k tomu měli důvod „shůry“ – je to typ literatury, který nebývá zařazen v maturitních seznamech a v literární výchově na ni rovněž není takový prostor. A v knihovnách proto moc nevíme, co s ní, neboť se mylně domníváme, že je na vzdělávací lekce nevyužitelná. V tomto příspěvku, jež je jakýmsi zamyšlením nad touto problematikou, si nastíníme YA literaturu jako průřezovou a vstupní bránu do mnoha vzdělávacích oborů a příležitost, jak v mladých lidech podpořit rozvoj důležitých klíčových kompetencí.

 

Registrace:

K účasti na semináři se můžete přihlásit do 3. listopadu 2023 prostřednictvím internetového registračního formuláře na adrese https://1url.cz/ouBms

Seminář se uskuteční ve středu 8. listopadu 2023 od 9.00 hodin v konferenčním sále Centra Sonus, Palackého 2833, Přerov.

Účastnický poplatek 250 Kč, pro členy SKIP 200 Kč vybíraný při prezenci. Každý účastník obdrží tištěný sborník všech příspěvků ze semináře v hodnotě 50 Kč.

 

Seminář je realizován ve spolupráci s Muzeem Komenského v Přerově v rámci výkonu regionálních funkcí Olomouckého kraje zabezpečovaných Městskou knihovnou v Přerově. Seminář finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky (SKIP ČR).

 

Pozvánka na seminář (ke stažení ve formátu PDF), program semináře (ke stažení ve formátu PDF).

 

V případě dotazů kontaktujte:

Mgr. Andrea Kopečková, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: +420 581 334 072, 730 169 418

 

          

 

Ministerstvo kultury ČRSKIP ČR Bibliohelp  Čte sy rád   Rosteme s knihou   Portál české literatury  Celé Česko čte dětem Čtení pomáhá

  Československá bibliografická databáze          Nejlepší knihy dětemKnihovny.czSlužba Získej Bookstart 

 
Městská knihovna v Přerově,
příspěvková organizace
Žerotínovo nám. 211/36
750 02 PŘEROV
 
tel.: (+420) 581-334-060
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
ID datové schránky: kefk5ik
Bankovní účet: 86-7119620217/0100

Zřizovatel

Zřizovatelem Městské knihovny v Přerově, příspěvkové organizace je Statutární město Přerov.

Další informace

Mapa webu

Prohlášení o přístupnosti

RSS

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Napište nám nebo zavolejte

Dotazy na služby a výpůjčky:
tel.: +420 581 334 068
sluzby@knihovnaprerov.cz

Dotazy na akce:
tel.: +420 581 334 072
aktivity@knihovnaprerov.cz

Další kontakty